UX writing för skribenter

Mikrocopy? Kognitiv börda? Figma? User stories? Research? Produktutveckling?

Att jobba med UX writing är att designa användarupplevelser. Och det är mycket mer än att bara skriva.

På 5 veckor får du grunderna i UX writing.

Kursstart: 9 september 2024

Det går inte att anmäla sig till kursen just nu.

I den här kursen lär jag ut allt det jag själv hade velat veta när jag började jobba med UX. Så att du ska kunna snabbspola dig förbi den där perioden där du är osäker på vad din plats inom UX är.

Vem är kursen till för?

Den är till för dig som vill lära dig mer om UX writing och att guida användaren genom appar och webbsidor.

Du är skribent och vill nischa in dig på UX. Kanske är du copywriter, kommunikatör, webbredaktör, översättare eller journalist?

Det kan vara så att du sitter i en annan del av organisationen men slängs in i designarbetet för att skriva UX copy.
 
Eller så är du nybliven UX writer och vill känna dig tryggare i ditt arbete.

Efter 5 veckor kommer du att

ha en bra förståelse för UX, research och testning

• kunna skapa enklare designskisser och prototyper i Figma

kunna argumentera för dina copy-beslut med principer för UX writing, inkludering och tillgänglighet

ha skapat ett mindre projekt som du kan lägga till i din portfolio

• ha ett UX-mindset där du känner dig trygg i din roll som UX writer.

Så här är kursen upplagd

En modul per vecka

Varje måndag släpps en ny modul.

I modulen ingår förinspelat videomaterial och tillhörande arbetsblad med uppgifter.

Torsdag kl. 12:00 samma vecka ses vi live i ett videomöte. Där pratar vi om veckans uppgifter och tar upp eventuella frågor.

Under veckan håller vi kontakt i Slack-chatten där alla kan diskutera och ställa frågor.

Du bestämmer själv

Du bestämmer själv i vilken hastighet du arbetar dig igenom kursen.

För att ta vara på tiden vi har ihop rekommenderar jag att du gör uppgifterna och dyker upp på våra träffar, men det är helt upp till dig.

Vi är alla olika och föredrar att lära oss på olika sätt. 

Lägg till coachingmöte

Du kan lägga till coachingmöten med mig där vi kan gå igenom dina uppgifter.

Du kan också använda coachingmötena till att diskutera annat, som karriärval eller utmaningar på jobbet. Du avgör själv vad du behöver.

Du kan välja mellan två paket:
1 möte (45 min) för 2000 kr + moms
3 möten (3 x 45 min) för 5000 kr + moms

Är du redo att ta ett kliv in i UX-världen?

Kursen startar 9 september 2024.

Kostnad: 9650 kr + moms

Anmälan är bindande men du kan överlåta platsen åt en annan person om du får förhinder.

Behöver du en faktura till din arbetsgivare? Eller vill du dela upp betalningen? Inga problem! Skicka ett mejl så löser vi det.

Kursinnehåll

Modul 1

I den första modulen tittar vi på vad user experience (UX) egentligen är och hur man jobbar med design och produktutveckling. För det är ju det vi gör när vi jobbar med UX writing – vi skapar produkter och användarupplevelser.

Modul 2

I modul 2 kommer vi närmare användaren, det är ju trots allt hen vi skapar produkten för. Hur kan vi ta reda på vad hen har för utmaningar och önskemål? Här går vi igenom research och testning.

Modul 3

Som UX writers jobbar vi med design och använder designverktyg. I modul 3 går vi igenom vad wireframes, designsystem och Figma är. Du lär dig göra egna designskisser som du kan använda dig av i arbetet.

Modul 4

Nu har vi grunderna på plats och det är dags att skriva. I den här modulen lär du dig mer om UX writing-principer och mikrocopy. Och att skriva på ett inkluderande och tillgängligt sätt. Vi tittar på bra och dåliga exempel.

Modul 5

Hur tar vi då med oss alla lärdomar från de tidigare modulerna? Jo, nu ska vi sätta det i perspektiv och titta på hur man jobbar i praktiken och samarbetar med andra. Men det är också dags för dig att titta inåt och fundera över ditt eget mindset och vad du själv vill.

Sagt om Anna och tidigare kurser

”Kul kurs och pedagogisk lärare! Det märks verkligen att du brinner för UX writing. Gillar även att vi har pratat mycket om inkluderande språk, ett otroligt viktigt ämne.”

– Studerande från "Informationsdesign" på STI

”THANK YOU ANNA. You will forever be my UX fairy godmother.”

– Studerande från "Content design and UX writing" på Berghs

”Du har fått mig att uppskatta UX writing väldigt mycket och hur viktigt det är. Alla företag borde fokusera på detta framöver!”

– Studerande från "Informationsdesign" på STI

”Tycker du varit en helt fantastisk lärare. Riktigt pedagogisk och väldigt kunnig inom UX writing!”

– Studerande från "Informationsdesign" på STI

Kursansvarig: Anna Söderbom

Jag har jobbat med innehåll i över 15 år. Jag var anställd på techbolag i flera år med olika ansvarsområden, bland annat som UX writing manager på Kry. Då hade jag inte jobbat med att skapa digitala produkter förut. Jag fick lära mig det medan jag gjorde jobbet.

Allt eftersom jag lärde mig mer och mer om UX ändrades mitt mindset. Jag kunde bidra till diskussioner om produktutveckling och jag förstod vad min roll inom design var. UX writing är design. Det var en game changer för mig och mitt mindset.

Idag föreläser jag om UX writing och har hållit i många workshops och kurser. Men jag var en gång där du kanske är idag. Och jag vet precis vad jag hade önskat mig då. Någon som tog mig i handen och ledde mig in genom UX-dörren med ödmjukhet och förståelse.

Nu vill jag ge dig precis det där.

Frågor om kursen

Ja, det gör du. Du kan antingen basera ditt arbete på den tjänst eller produkt som du jobbar med idag, eller så kan du välja en annan produkt. 

Du har möjlighet att ställa frågor och visa ditt arbete under våra live-träffar. Då kan du få feedback av både mig och andra i kursen, i mån av tid. Du kan också lägga till individuella coachingmöten med mig. Då kan vi gå igenom dina uppgifter och du kan få feedback av mig.

Vi använder oss även av Slack för att hålla kontakten via chatt. Där kan du också välja att samarbeta med andra i kursen och dela ditt arbete, om du vill.

I övrigt är kursen utformad som självstudier.

Ja! Om du visar att du gjort uppgifterna under kursens gång får du ett diplom där det står att du gått kursen. 

Du har tillgång till materialet på plattformen i ett år.

Detta är helt upp till dig själv!

Lektionsmaterialet är ca 1 timme per vecka. Det släpps på måndagar men du kan ta del av det när du vill.

Varje vecka får du uppgifter som hör till veckans ämne. Hur mycket tid som behövs varierar, men i snitt behövs 1–2 timmar per vecka. Du är själv ansvarig och ingen kommer att kontrollera vad du gjort under veckan. För diplom krävs dock att du visar att du gjort uppgifterna.

Utöver lektionsmaterialet har vi 1 timme videomöte per vecka för frågor, diskussion och frivillig redovisning av uppgifter. Det är inte obligatoriskt att dyka upp på dessa videomöten men rekommenderas, för att få ut så mycket som möjligt av kursen.

Totalt rekommenderas du lägga ca 3–4 timmar per vecka, men du kan som sagt välja själv hur du vill gå kursen. Om det passar dig bättre att gå igenom materialet och göra uppgifterna om några månader, går det fint.